Bezinningssamenkomsten 2019 - 2020

Zondag 3 november 2019: Alain Verheij over 'God en ik'
Als theoloog van 30 jaar wil Alain Verheij in de christelijke traditie staan, maar wel met het vizier gericht op de toekomst. Hij neemt ons mee in zijn eigen zoektocht naar het antwoord op enkele belangrijke vragen. Wat zijn de elementen van het geloof die vandaag de dag bij uitstek relevant zijn? Op welke punten kan het christendom leren van de hedendaagse cultuur en waar is het misschien juist andersom?
In zijn lezing laat Alain Verheij ons delen in zijn visie. Daarnaast biedt hij de mogelijkheid tot een open nagesprek met alle aanwezigen.
Zijn boek 'God en ik' (2018) ligt ter inzage en kan worden aangeschaft.

Er is ook muziek, van Laurens Collée, singer-songwriter en begenadigd gitarist. Zijn debuutalbum kwam vorig jaar uit en heet Tegen de keer -- Alain gaat meespelen..
Zondag 9 februari 2020: Stevo Akkerman - 'Het klopt wel, maar het deugt niet'
Het is een term, die wel wordt gebruikt om de leegte aan te duiden die heerst op Wall Street en in the City: het 'amorele universum'. Maar hoe is dat in de rest van de Westerse samenleving, inclusief de Nederlandse? Amoreel wil niemand zijn, maar hoeveel ruimte is er in onze bedrijven en instellingen voor persoonlijke bezieling en dus ook voor morele verantwoordelijkheid? En welke rol speelt de politiek, nu de ziel van de natie - en die van Europa - ter discussie staat? Dat zijn de vragen die Stevo Akkerman aan de orde wil stellen, liefst met ook nog wat antwoorden.

Akkerman is schrijver en journalist. Voor zijn columns in Trouw ontving hij in 2017 de Helderingprijs.
Zondag 19 april 2020: Elly den Herder-Michielsen - 'Zingeving in de ouderdom'


'Zingeving in de ouderdom': "Als ik mensen vraag naar de zin van het leven, dan vertellen ze vaak hun levensverhaal. Het is een boeiend proces om levensthema's met thema's uit de literatuur of uit de Bijbel te verbinden. Luisteren zie ik als mijn belangrijkste roeping.
Als mensen zich verbaal niet meer kunnen uiten dan probeer ik op andere manieren aan te sluiten, zoals met muziek. Soms vertellen mensen dan onverwacht toch iets over hun leven.
In deze lezing ga ik in op betekenis en zingeving in de laatste levensfase. Ook zal ik voorbeelden uit de praktijk geven. Mijn lezing wordt muzikaal geïllustreerd met pianomuziek van Debussy, Chopin en ..... een nieuwe compositie van Frank den Herder.

Elly den Herder-Michielsen is (onder meer) werkzaam als geestelijk verzorger in woonzorgcentrum Duinstede. Zij studeerde klinische psychologie en vervolgens theologie & geestelijke verzorging. Zij deed onderzoek naar de toepassing van muziek in de geestelijke verzorging. (Zie 'Muziek als methodische interventie bij mensen met dementie' in Psyche & Geloof, Vol. 26, aflevering 2, 2015)

Frank den Herder is pianist, cellist en componist. Tot zijn pensioen (in 2018) was hij als pianist werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium. Hij treedt in diverse combinaties op en heeft een eigen lespraktijk in zijn woonplaats Voorschoten. Als componist is hij aangesloten bij Somextro, een verband van hedendaagse componisten die hun werk aan elkaar presenteren.